O nama

Grad Gospić vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle  povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan 2006. godine.

Memorijalni centar svečano su otvorili predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Sabora Republike Hrvatske.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih objekata. Povijesni objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala), kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija.

Novo sagrađeni objekti su:  trijem, ispitna stanica i multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu.

 
 

Na ulazu u Rodnu kuću nalazi se kameno obilježje s prikazanim mjestima u kojima je Nikola Tesla boravio za vrijeme svog života sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na Teslinu Rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije.

U Rodnoj kući nalazi se stalni multimedijalni postav kojeg su ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu uz koordinaciju Ministarstva kulture RH. U prizemlju kuće slikom, riječju i zvukom prikazan je životni put i genijalnost velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život utkani su u lentu vremena. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.

Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio 1899. - 1900. Tamo je radio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja.

 
 

Prezentacija u ispitnoj stanici za pojedinačne posjete održavaju se svaki puni sat .

Unutar Multimedijalnog centra nalazi se konferencijska dvorana predviđena za održavanje sastanaka, kongresa i radionica. U dvorani se prikazuje dokumantarac o Teslinom životu svaki put nakon demonstracije u ispitnoj stanici. Tu je i suvenirnica gdje možete kupiti i sa sobom ponijeti memoriju na velikog izumitelja i njegov rodni Smiljan. U sklopu objekta je i sanitarni blok.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“  Smiljan prostire se na površini od 13 674  kvadratnih metara.