1856

Nikola Tesla - 1856

9. na 10. srpnja, točno u ponoć, dok su nad Smiljanom sijevale munje, rođen je Nikola Tesla.

1862

Tesla polazi u prvi razred krajiške trivijalke u Smiljanu, osnovne škole u kojoj se učio njemački jezik, računanje i vjeronauk.

1863

Nikola Tesla - 1863

Nakon smrti četrnaestogodišnjega sina Dane, obitelj Tesla seli se u Gospić gdje Nikola nastavlja Pripremnu osnovnu školu.

1866

Tesla upisuje Nižu realnu gimnaziju u Gospiću.

1870

Nikola Tesla - 1870

Tesla pohađa Višu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca, koja je, organizirana po uzoru na njemačke i austrijske škole, bila jedna od najboljih gimnazija. Profesor Martin Sekulić (1833-1905) Tesli predaje matematiku i fiziku.

1873

Nakon položene mature u Rakovcu Tesla se vraća kući i devet mjeseci boluje od kolere

1874

Tesla odlazi na oporavak u Tomingaj kod Gračaca.

1875

Nikola Tesla - 1875

Tesla upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi u Grazu sa stipendijom Vojne krajine.

1876

Nakon ukidanja stipendije zbog razvojačenja Vojne krajine, Tesla ne uspijeva završiti drugu godinu studija. Nastojeći pokriti troškove, odaje se kartanju, biljaru i kockanju.

1878

Tesla napušta Visoku politehničku školu u Grazu prije ispita na trećoj godini.

1879

Tesla se nakratko zapošljava u Mariboru. Nakon smrti oca kraće vrijeme radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću.

1880

Tesla odlazi u Prag. Ne uspijeva se upisati na Sveučilište, ali posjećuje predavanja i odlazi u biblioteku, gdje prati novosti iz elektrotehnike.

1881

U Budimpešti Tesla se zapošljava u Centralnom telegrafskom uredu Ugarske na mjestu tehničkog crtača. Sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu i dvije godine radi na širenju telefonske mreže.

1882

U Budimpešti u šetnji parkom Tesla otkriva princip rotirajućega magnetskog polja. Na jesen odlazi u Pariz i zapošljava se u Edisonovom Kontinentalnom društvu kao utvrđivač kvarova na Edisonovim elektranama.

1883

Tesla dolazi u Strasbourg, gdje ureduje automatske regulatore rasvjete i izrađuje prvi model indukcijskog motora. Odlazi u Zagreb radi pribavljanja putovnice za inozemstvo.

1884

Tesla odlazi u New York s preporukom Charlesa Batchellora u Parizu i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji

1885

Nikola Tesla - 1885

Nakon raskida s Edisonom Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufacturing Company. Radi na usavršavanju električnih lučnica i prijavljuje svoje prve patente.

1886

Za velike ekonomske krize u SAD propada Teslina tvrtka. Tesla se uzdržava teškim fizičkim radom na polaganju kabela i izgradnji njujorške kanalizacije za nadnicu od dva dolara dnevno.

1887

Tesla osniva kompaniju Tesla Electric Company uz pomoć zajma A. K. Browna, direktora Western Uniona. Prijavljuje najvažnije patente: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor te odgovarajuće transformatore i generatore.

1888

Nikola Tesla - 1888

Američkom društvu elektroinženjera (AIEE) Tesla drži predavanje o prednostima izmjenične struje. U Pittsburghu potpisuje ugovor s Georgeom Westinghouseom za Westinghouse Electric Company.

1889

Prvi posjet Europi nakon odlaska u Ameriku. Posjećuje Pariz i Liku. Vraća se u New York i po povratku osniva laboratorij u Grand Streetu. Do 1892. živi u Astor House Hotelu.

1890

Tesla započinje istraživanja struje visokih napona i visokih frekvencija u laboratoriju na South Fifth Avenue 33-35 u New Yorku

1891

Tesla dobiva američko državljanstvo. Američkom društvu etektroinženjera (AIEE) drži predavanje o Pokusima s izmjeničnim strujama vrlo visokih frekvencija i njihovoj primjeni u umjetnoj rasvjeti. Prijavljuje razne patente, izrađuje Teslinu zavojnicu i sukobljava se s J. J. Thornsonom, koji mu osporava otkriće elektrona.

1892

Teslin drugi posjet Europi započinje predavanjima u Londonu i Parizu.U travnju pokapa majku. Posjećuje Budimpeštu, Zagreb i Beograd. U Zagrebu drži predavanje o prednostima izmjenične struje i izgradnji hidrocentrale na Plitvičkim jezerima. Useljava u njujorški Hotel Gerlach. Imenovan je potpredsjednikom Američkog društva elektroinžinjera (AIEE) na dvije godine.

1893

Održana Svjetska izložba u Chicagu, prva posvećena dostignućima iz elektrotehnike. Tesla i George Westinghouse dožvljavaju trijumf prezentirajući javnosti moć izmjenične struje.U St. Lousu Tesla javno prikazuje komuniciranja radiovezom.

1894

Thomas Camerford, urednik časopisa Electrical World i potpredsjednik Američkog društva etektroinženjera (AIEE), objavljuje prvu knjigu o Teslinim istraživanjima. Tesla se upoznaje se s članovima obitelji Johnson koji mu postaju bliski prijatelji.

1895

Nikola Tesla - 1895

Trinaestog ožujka izbija požar u Teslinu laboratoriju koji ga spriječava da razvije otkriće X zraka i objavi otkriće elektrona. Osniva novi labotorij u East Houston Streetu 46-48, iz kojega je u srpnju zabilježen jedini potres na Manhattanu.

1896

Nikola Tesla - 1896

Otvorena hidrocentrala na slapovima Nijagare. Tesla prijavljuje patent aparata za proizvodnju ozona. Tesla postaje počasni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

1897

Tesla patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike. Istražuje mogućnosti bežičnoga prijenosa energije i prijavljuje patent za električno paljenje benzinskih motora. Živi u Hotelu Waldorf-Astoria.

1898

Nikola Tesla - 1898

Tesla demonstrira model broda kojim upravlja na daljinu s pomoću elektromagnetskih valova i prijavljuje patent uredaja za daljinsko upravljanje.

1899

Nikola Tesla - 1899

Tesla podiže laboratorij u Colorado Springsu. Istražuje struje visokih frekvencija, otkriva stacionarne valove i usavršava visokofrekventni transformator, nazvan Teslin transformator. Prvi prima radiovalove sa zvijezda i otkriva postupak danas poznat kao osluškivanje zvijezda.

1900

Nikola Tesla - 1900

Na Long Islandu kod New Yorka Tesla podiže toranj za Svjetski sustav bežičnog prijenosa uz financijsku pomoć milijunaša J. P. Morgana.

1901

Gugliemo Marconi, koristeći se Teslinim pokusima, uspostavlja bežičnu telegrafsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike

1905

Tesla otvara ured na adresi Broadway 165

1906

Milijunaš J. P. Morgan odustaje od financiranja gradnje Teslina Svjetskog sustava bežičnog prijenosa na Long Istandu. Tesla konstruira brzinometar.

1907

Nikola Tesla - 1907

Tesla izrađuje prvi model turbine u kojoj primjenjuje novi sustav iskorištavanja energije fluida putem trenja

1908

Testiran Teslin model turbine bez lopatica.

1909

Tesla se do 1922. bavi pronalascima vezanim uz strojarstvo. Pravi skice i proračune za aeromobil, testira parnu i plinsku turbinu.

1911

Tesla testira parne turbine u Edisonovoj centrali u New Yorku

1913

Umire George Westinghouse. U časopisu The Sun Tesla piše o ulozi znanosti i otkrića u otklanjanju ratnih opasnosti od čovječanstva.

1914

Tesla prijavljuje patente za turbinu bez lopatica, brzinometar, mjerač frekencije, ventilski vod i gromobran. Otvara ured u tada najvišem neboderu Woolworth

1915

Nakon rasprodaje stanice za Svjetski sustav bežičnog prijenosa, Tesla proglašava bankrot. New York Times objavljuje da će Tesla i Edison podijetiti Nobelovu nagradu.

1917

Tesla prima Edisonovu medalju, najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera (AIEE). Ruši se njegova stanica za Svjetski sustav bežičnog prijenosa na Long Islandu. Objavljuje opis radara, većinu vremena provodi hraneći golubove.

1918

Tesla se seli u Hotel St. Regis u kojem živi do 1923.

1919

Izlazi Teslina autobiografija Moji pronalasci

1922

Tesli ugiba omiljena golubica, prijavljuje patent za vakumiziranje

1923

Tesla mijenja boravište i živi Hotelu Marguery

1924

Hotel St. Regis tuži Teslu zbog 3299 dolara dugovanja. Tesla se upoznaje s hrvatskim kiparom Ivanom Meštrovićem (1883-1962).

1925

Umire Katharine Johnson, Teslina prijateljica. Tesla se seli u Hotel Pennsylvania.

1926

Tesla postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. U New Yorku se prvi put upoznaje s nećakom Savom Kosanovićem (1894.-1956.)

1928

Tesla prijavljuje patent za letjelicu s vertikatnim polijetanjem Apparatus for Aerial Transportation (danas letjelica VSTOL – vertical short takeoff and landing plane)

1930

Tesla se bavi poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Živi u Governor Clinton Hotelu.

1931

Nikola Tesla - 1931

Umire Thomas Alva Edison. U povodu 75. rođendana Tesla se pojavljuje na naslovnici Time-a, čestitke mu šalju mnogi ugledni znanstvenici.

1934

Tesla useljava u Hotel New Yorker, apartman br. 3327, u kojem živi do smrti

1936

Nikola Tesla - 1936

Tesla predlaže projekte za izradu obrambenog oružja nazvana zrake smrti. U Banskim dvorima u Zagrebu održana svečanost povodom Teslina 80. rođendana. Vladko Maček upućuje Tesli brzojav na kojem Tesla zahvaljuje ističući da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

1937

Umire Guglielmo Marconi. Tesla dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Doživljava prometnu nesreću.

1941

Tesla upućuje poruku svjetskim akademicima protiv nacizma i fašizma

1942

Nakon duga izbivanja iz javnosti Tesla upućuje pismo Mojoj braći u Americi. Posljednji se put pojavijuje u javnosti pritikom posjeta kralja Petra II Karađorđevića Sjedinjenim Državama.

1943

Tesla umire 7. siječnja, oko 22 sata i 30 minuta u apartmanu 3327 na 33 katu Hotela New Yorker u 86. godini. Vrhovni sud SAD oduzima Guglielmu Marconiju prvenstvo u izumu radija i sve zasluge pripisuje Tesli.